Ora biologica de somn

Ora biologica de somn
Ritmurile circadiene sunt schimbări fizice, mentale și comportamentale care urmează un ciclu de 24 de ore. Aceste procese naturale răspund în primul rând la lumină și întuneric și afectează majoritatea viețuitoarelor, inclusiv animalele, plantele și microbii.
Nou-născuții se nasc fără un ritm circadian (ciclu de somn zilnic), ceea ce înseamnă că corpul lor nu este încă antrenat să adoarmă în mod regulat, așa cum o fac adulții. De obicei, nou-născutul doarme pur și simplu când obosește, ceea ce face parte din răspunsul de autoreglare al organismului.
Care sunt etapele somnului?
-
Etapa 1 – Perioada de veghe
Are loc tranzitia de la stadiul in care esti treaz in cel in care adormi. In cele mai multe cazuri, dureaza doar cateva minute. Este cea mai lina etapa a somnului, iar majoritatea persoanelor nu constientizeaza ca sunt intr-adevar adormite.
-
Etapa 2 – Somn usor
Este cea mai intinsa dintre toate, fiind etapa in care poti fi trezit cu usurinta din somn. Aceasta faza are loc inainte de a intra in cea profunda.
-
Etapa 3 – Somn profund
Corpul este relaxat la maximum in faza a treia de somn. Printre functiile care se desfasoara in organism in cadrul acestei faze se afla regenerarea celulelor si a tesuturilor musculare, iar sistemul imunitar se intareste.
-
Etapa 4 – REM
In somnul REM, sunt sanse mari sa ai vise intense. Sunt mai multe cicluri de somn REM: primul dureaza circa zece minute dupa care durata creste, iar ultimul ajunge sa tina intre treizeci si saizeci de minute.
Ora potrivita de somn in functie de varsta:
-
0-2 luni
Bebelușii de această vârstă dorm non-stop și fac 4 sau mai multe pui de somn în fiecare zi. Ora de culcare la nou-născuți este în mod natural târziu, de obicei în jurul orei 21:00
-
3 luni
Bebelușii de această vârstă ar trebui să aibă un program solid de 4 reprize de somn, ultimul somn al zilei se încheie la ora 17:30. Ora de culcare nu trebuie să fie mai târziu de 1,5-1,75 ore după terminarea ultimului pui de somn adica in jurul orei 19-19:30
-
4 – 5 luni
Aceasta este vârsta la care bebelușii vor trece de la 4 la 3 reprize de somn pe parcursul zilei. La 4 luni, toate somnurile ar trebui să se încheie la ora 17:00, ora de culcare având loc la aproximativ 2-2,25 ore după terminarea ultimului pui de somn. Asta înseamnă că ora de culcare nu ar trebui să fie mult mai târziu de ora 19:15- 19:30
-
6 – 7 luni
Bebelușii încă mai au nevoie de 3 reprize de somn pe timpul zilei la această vârstă și majoritatea rămân pe acest program până la vârsta de 8-9 luni. Siesta ar trebui să se încheie la ora 17:00, ora de culcare având loc la 2,25-2,75 ore după încheierea ultimului somn. Deci, ora de culcare nu mai târziu de ora 19:45.
-
8-9 luni
Aceasta este perioada in care bebelusii fac trecerea de la 3 la 2 somnuri pe timpul zilei. Toate somnurile ar trebui să se încheie la ora 16:00, ora de culcare având loc la 3-3,75 ore după terminarea ultimului pui de somn. Aceasta înseamnă ora de culcare cel târziu la ora 19:30 – 19:45
-
10-18 luni
Vor pastra 2 episoade de somn pe zi, iar in jurul varstei de 15 luni vor face trecerea la un somn pe timpul zilei. Ora de culcare ideala este undeva intre 3 – 4 ore de la ultimul somn. Ora de culcare trebuie sa fie intre 19.00 si 20.00 pm.
-
2 – 3 ani
In aceasta etapa copilul va ramane cu un singur somn pe perioada zilei, in jurul orei 12:30 – 13:00. Somnul de pranz nu trebuie sa depaseasca ora 15:00 pentru a putea mentine rutina somnului de seara in jurul orei 20:00
-
Dupa 3 – 4 ani
Vor incepe sa renunte la somnul de pranz. La aceasta varsta, copiii inca au nevoie de 11-13 ore de somn pe zi. Astfel ca, daca cel mic se trezeste la 7.00, ora de culcare trebuie sa fie undeva intre 18.00 si 20.00 pm.
Accesorii pentru un somn linistitor:
Perna Lovenest Original impotriva plagiocefaliei
Pernita ergonomica pentru formarea corecta a formei capului bebelusului. Perna a fost creata si patentata de un pediatru francez renumit –Dr Mayenberg – cu o experienta de peste 20 de azi. Lovenest este pernita ergonomica, originala: inclinatia speciala si forma sa au fost special concepute, asa incat presiunea sa fie distribuita pe intreaga suprafata a craniului bebelusului. Plagiocefalia sau sindromul capului turtit, afecteaza majoritatea bebelusilor si este cauzata de faptul ca, bebelusii se obisnuiesc sa doarma pe aceasi parte.
Suport de dormit Babynest
Babynest-urile sunt create pentru a da cel mai bun start in viata nou-nascutilor. Sunt concepute cu o protectie laterala ferma si cu o saltea confortabila de 3 cm grosime. De ce sa alegi un Babynest? Un Babynest ajuta sa-i ofere copilului un sentiment de siguranta. Partea moale care il inconjoara permite o tranzitie usoara din burtica mamei in mediul exterior. Folosind Baby Nest o sa descoperi cum copilul tau este calm, relaxat si doarme mai bine, oriunde.
Paturica Confort Ursulet
Un ursulet bland de consolare pe care sa-l porti mereu cu tine, ca sa-ti mirosi mama chiar si atunci cand ea nu este acolo. De asemenea, mana ursuletului dragut devine si un suport practic pentru suzeta. Mama isi va putea „lasa” propriul miros pe jucaria moale, care va insoti copilul in timpul zilei, devenind tovarasul perfect pentru ora de culcare si jocuri.